Visoke potpetice kroz istoriju

Ono sto je zajednicko svakoj devojci je svakako ljubav prema lepoj i visokoj potpetici, ali odakle tacno potice ta ljubav prema omiljenom z...

Ono sto je zajednicko svakoj devojci je svakako ljubav prema lepoj i visokoj potpetici, ali odakle tacno potice ta ljubav prema omiljenom zenskom aksesoaru? Da li nam novi par kupljenih cipela izmami uvek osmeh na lice i sta se to zapravo sa nama zenama desava pa stalno zelimo novi par cipela, time su se bavili razni strucnjaci i dosli su do zakljucka da zena prilikom kupovine cipela luci hormon srece endorfin.
Ono sto je potpuno sigurno je da je devojka posle kupovine cipela potpuna druga osoba, srecna je raspolozna i neminovna stvar je da je zena na visokim potpeticama puna sapouzdanja, zraci i potpuno drugacije izgleda kada je par centimetara vislja kada ih obuje.
Istorija visoke potpetice je veoma zanimljiva i moze se reci da je ona igrala znacajnu ulogu kod zena u proslim vekovima. Tada se tacno znalo da samo zene iz visoke klase mogu nositi stikle a zanimljivo je da su ih prvi obuli muskarci kada su prilikom jahanja obezbedjivali stabilnost noge u uzengijama.
Prva zena koja je obula stikle bila je Katarina Medici koja ih je prvo prosetala na svom vencanju, a tek 1533 godine stikle su postale svakodnevnica zena, medjutim kada se desila Francuska revolucija burzoazija ih je vec proglasila nepristojnim, ali vec od 19.veka one su se opet vratile u modu.
Od tada su stikle svakodnvnica gotovo svih zena, a moze se reci da ce ljubav izmedju zena i cipela zauvek postojati, sto zbog njihovom izgleda sto zbog toga sto zena u stiklama izgleda potpuno drugacije,karlica se izbacuje napred, ledja se povijaju a zadnjica podize.
Stikle ce uvek biti simbol zenstvenosti i glamura i svak devojka i zena ce ih uvek rado nositi.You Might Also Like

10 коментара

 1. slažem se...u njima se žena jednostavno ljepše osjeća, barem većina...ipak ako netko ne voli, bolje da ne nosi nego da se pati.

  ReplyDelete
 2. Really amazing :)
  Waiting you in my blog!
  xoxo
  http://follementefashion.blogspot.it

  ReplyDelete
 3. o fino je znati
  samo neznam što je ovo "karlica" :)
  http://babylovesfashion.blogspot.com/2013/04/protekla-dva-fashion-week-u-zagrebu.html

  ReplyDelete
 4. Hello!You have a great blog.This is my first time here..What do you think about following each other?Just let me know and I'll follow you back,I promise :)

  ReplyDelete
 5. Lovely shoes!!
  WWW.JUST-COCO.COM

  ReplyDelete
 6. Kako su dobre ove prve!!!

  Novi kod mene:

  http://ninafashionshow.blogspot.com/2013/04/hanging-out.html

  ReplyDelete
 7. nezna se koje su lepse :)

  www.modabyjt.blogspot.com

  ReplyDelete

FOLLOW ME ON INSTAGRAM: @ivanasdiary